ScrapBooking

 

Här kan du läsa lite om ScrapBook!     Scrapbbok Ordlista

 

 

 

 

 

ScrapBook

En scrapbook är en kreativ och mer dekorerad form av fotoalbum, man skapar unika minnesböcker genom att framhäva bilderna med vackra papper, dekorationer och minnessaker. Syftet är att bevara bilderna på bästa sätt, att skapa vackra blickfång och att bevara och berätta sin historia. Man gör sina fotoalbum till något mer än bara förvaring.

Scrapbooking är en hobby som vuxit enormt de senaste åren. Det ordnas stora scrapträffar och mässor över hela landet. Scrapbooking är här för att stanna!

Material

Det finns i det närmaste oändligt mycket material att välja på till scrappandet och det är lätt att frestas till enorma inköp. Man ska vara lite försiktig i början, varje scrappare är unik och det tar ett tag innan man hittar sin stil. Man kommer ganska långt med papper i olika färger, en näve ”småplock” från gömmorna (t.ex. knappar, vackra band etc.) och en gnutta fantasi och det är fruktansvärt onödigt att köpa på sig en massa saker som man sedan inte använder!

Album

Innan du börjar scrappa är det klokt att välja vilken typ av album du vill använda, åtminstone vilken storlek så du kan sätta in dina första sidor. Det finns mängder av album att välja mellan.

Fasta eller lösa blad
Ett album med fasta blad (t.ex. bundet som en bok eller med spiralrygg) är snyggt men ganska opraktiskt eftersom du inte kan ändra om det blir fel. Du måste bestämma bildernas exakta ordning i förväg och kan inte lägga till bilder i efterhand. Det är svårt att använda brads och öljetter eftersom de syns på baksidan och sidorna får inte bli för tjocka för då blir albumet som en solfjäder. Dessutom är sidorna oskyddade från kladdiga barnfingrar, kaffespill och valpnosar eftersom det inte finns några plastfickor. Den här typen av album passar egentligen bäst till mindre temaalbum.

Album med lösa blad i plastfickor är väldigt praktiskt. För det första skyddas sidorna från kladd och för det andra är det lätt att möblera om i albumet och lägga till sidor allteftersom de blir färdiga. De två vanligaste alternativen är postbound och olika typer av ringpärmar (typ. skolpärmar) med plastfickor. Ett postboundalbum hålls ihop av särskilda skruvar och den hålade kanten på plastfickan döljs så albumsidorna ligger närmre varandra i uppslaget. Ofta kan man dessutom bygga ut albumet genom att skruva dit förlängningsdelar, vilket är väldigt praktiskt.

Det finns många olika albumstorlekar att välja mellan. Svenska "färdiga" fotoalbum är ofta lite större än a4 (33x23,5 cm) medan pärmar och plastfickor oftast är i a4 format. Amerikanska album (och scrapmaterial) är ofta i storleken 12" (12 tum/inches) dvs. ca 30,5x30,5 cm eller lettersize; 28x21,6 cm. Det finns också album i mindre format, t.ex. 6" och 8". Vad du väljer är upp till dig; fotar du mycket och vill få plats med många bilder på samma sida är 12" bra. Det är dessutom ett snyggt format där upplägget är lätt att variera.

Fotar du inte så mycket, eller ska scrappa äldre bilder (som ju ofta är både färre och mindre) passar kanske a4, lettersize eller 8" bättre. Till minialbum om olika händelser, gåvoalbum, sångböcker, receptalbum etc. är 6” ett bra format. En del scrappar i ett slags mellanformat då de använder a4-plastfickor och skär till pappren så det blir samma bredd som a4 men samma höjd som letter. Fördelarna är att man kan använda papper i alla format; a4, letter och 12”.,

Basmaterial

Det finns som sagt mängder av material att välja bland, vissa mer nödvändiga än andra. Basen i scrapbooking är papper, lim och pennor, sedan kan man lägga till dekorationer efter tycke och smak, men man kan också scrappa enbart med basmaterialet.

Papper

I Sverige är a4 (29,5x21 cm) standardstorleken när det gäller pappersprodukter, men i USA (där själva hobbyn och det mesta av materialet kommer ifrån) görs scrapprodukterna oftast i 12”. (30,5x30,5 cm) eller lettersize (28x21,6 cm dvs. något knubbigare än a4) Enfärgat, kraftigare papper kallas ofta för cardstock och är jättebra som bas till dina sidor. (Du kan förstås använda tunnare papper också, så länge du inte fäster tunga metalldekorationer på sidorna) Cardstock är ofta genomfärgad men kan även vara ytfärgad; om man river papperet får man fram en ljus kant, man kan också leka fram kul effekter genom att sandpappra bort färgen i kanterna. Förutom vanliga släta cardstock finns det med olika struktur, t.ex. linnemönstrad och randig.

Mönstrat papper finns i alla tänkbara varianter; allt från diskreta ränder till stora blommor. Mönstret gör sidorna mer intressanta, samtidigt är det lätt att det blir "fel", att sidan ser rörig ut eller att bilderna inte kommer till sin rätt. När du köper dina första mönstrade papper är det därför bra att tänka på att de ska passa till dina bilder. Vissa papper är häftiga eller jättesöta men svåra att använda. Mest användbara och lätta att börja med är papper med diskreta mönster i milda färger, de ger sidan liv utan att vara allt för påträngande. Det kan också vara smart att köpa papper ur samma serie, för då är de gjorda för varandra och redan färdigmatchade.

Limprodukter

 Till små pappersdekorationer behöver du en limpenna; den ser ut och fungerar som en tuschpenna men istället för färg kommer det klister ur den. Suveränt till småsaker! Ska du fästa metallsaker eller dekorationer med lite ojämn yta är dots bra. Det är klibbiga små "pluppar" som fäster ordentligt på de flesta material. Det finns också specialprodukter; glitterlim, fotohörn, distanstejp som ger 3D-effekt, extra stark dubbelhäftande tejp för t.ex. pärlor osv.

Pennor

En annan sak du behöver är "säkra" pennor; dvs. pennor som inte innehåller kemikalier som skadar dina foton, är syrafria och åldersbeständiga.

Dekorationer

Det finns mängder av dekorationer att välja mellan. Som nybörjare är det lätt att förälska sig i gulliga figurer och köpa på sig en massa fina saker som man sedan inte har användning för. Tips är därför att vara lite sparsam med dekorationsinköpen i början och kanske satsa på några enklare basdekorationer. Du kan också gå på "skattjakt" hemma i lådor och skåp samt tillverka en del själv. Här kommer en snabb genomgång av några vanliga produkter och vad de kan användas till.

Eget material

Om du letar lite i gömmorna hittar du säkert en massa användbart; Knappar, band och spetsar, tygbitar och blommor från ljusmanschetter kan piffa till dina scrapsidor i stort sett gratis. Har du inga sådana gömmor kanske du kan besöka en äldre släkting eller fynda på loppis? Ta tillvara minnessaker: Biljetter, snäckor, mynt, frimärken, hårlockar, julpynt, leksaker och varför inte ris från bröllopet fungerar både som dekoration och dokumentation. Det man ska tänka på är att biljetter, vykort och annat av papper ofta är syrahaltigt och därför bör stoppas i små genomskinliga plastkuvert. Det finns många olika varianter av kuvert, de är också utmärkta till sand från favoritstranden, torkade blommor, små leksaker, smycken etc.

Bokstäver & Ord

Rubriker och texter kan man förstås skriva för hand eller med hjälp av datorn, på nätet finns massor av snygga fonter/typsnitt som man får ladda ner gratis. Vill du ha mer variation finns en uppsjö av alternativ: Klistermärken och rubons/gnuggisar, utstansade bokstäver, stämplar, bokstäver i metall, plast eller kartong… Alfabet är en typ av dekorationer som man alltid behöver och nästan inte kan få för många av! En gammeldags dymoapparat kan användas till texter. Man måste inte använda de rullar som hör till utan istället kan man skära till vanliga pappersremsor som matchar layouten. När man använder papper som inte är genomfärgat brukar bokstäverna spricka av sig självt så den vita kärnan syns. Gör den inte det kan man ta några drag med en nagelfil. På papper som är genomfärgat kan man dra försiktigt med en stämpeldyna över texten så den framträder bättre.

Brads mm

Finns i alla tänkbara färger och former. Allt från vanliga runda i olika storlek till hjärtan, snöflingor, snäckor, djur och nappflaskor. De är kul att använda för att fästa saker med, eller enbart som dekoration. För att fästa öljetterna behöver du ett öljettverktyg.

Du gör hål i pappret med en hålpunch eller en håltång, sedan sätter du i öljetten, vänder på pappret, sätter dit öljettverktyget och bankar med en hammare. Då delas öljetten i flikar som håller den på plats. Brads är små jungfruben/påsnitar och kräver inga särskilda verktyg förutom t.ex. en knappnål till att göra hål i pappret. Peta isär "benen" åt varsitt håll och den sitter på plats!

Utstansar

Punchies och die cuts är olika typer av utstansade figurer. Egentligen är det samma sak, det är storleken som skiljer dem. Punchies är de små figurer som blir med en figurstans, de är vanligen 1-2 cm stora. Diecuts är större, ända upp till 10-15 cm. Dessa kan du köpa i vissa nätbutiker eller stansa själv om du har ett verktyg. Det finns alfabet, djur, former… ja i stort sett vad som helst!

Klistermärken

Klistermärken, gnuggisar finns som både bokstäver och figurer. Cut outs är tryckta bilder du klipper från ett ark och själv limmar fast. Gemensamt för klistermärken och cut outs är att det kan vara svårt att få dem att passa ihop med layouten, de ser ofta lite barnsliga och malplacerade ut. Gnuggisar/rubons ger ofta ett tjusigare intryck än klistermärken och cut outs, men det man ibland vara svårt att få med hela motivet utan att det spricker eller smular sig. Övning ger färdighet.

Stämplar

Rubberstamping är en helt egen hobby där man skapar vackra kort och föremål med hjälp av motivstämplar, men vi ”lånar” gärna materialet till scrapbooking. Det finns stämplar med alla möjliga motiv; seriefigurer, blomrankor, texter eller grafiska mönster. Dessutom finns en uppsjö av stämpeldynor att välja mellan; blanka, matta, metallic och pärlemor, det finns också "vattenstämplar" som ger en stämpel ton i ton med underlaget. Dessutom kan man använda sig av embossingpulver som ger en läcker reliefverkan. Stämpeldynorna kan du också använda till att "sota" kanterna på pappersdetaljerna med. Det blir en snygg markering. Stämplade motiv är fina att färglägga med t.ex. akvarellfärg, det man ska tänka på då är att använda en vattenfast dyna så inte motivet löses upp av färgen.

Akrylfärger kan du använda som stämpelfärg till stora skumstämplar (foamstamps) eller att måla med på layouten. Det finns särskilda ”scrapfärger” som torkar snabbt och inte bugglar pappret så mycket, men man kan även använda vanliga hobbyfärger.

Adresslappar, tags kan användas för dokumentationen eller enbart som dekoration. En öljett och lite garn eller band kan vara fint i hålet. När det gäller att dekorera tags att pryda layouterna med är det bara fantasin som sätter gränser.

Figurknappar och flatbacks (knappar utan hål/ögla) är söta små dekorationer som finns på alla tänkbara teman. Du kan sy fast de som har hål, eller fästa med dots.

Blommor och blad i olika varianter är neutralt och användbart. Det finns fina blommor av papper att köpa, man kan också använda blommor från ljusmanschetter och liknande.

Metalldekorationer finns det en uppsjö av; ramar, dekorationsplaketter, fotohörn, fotohållare, olika typer av figurgem, charms/berlocker, metallbokstäver…

Att tänka på

För att våra foton och layouter ska hålla sig fina lång tid framöver finns det vissa saker att tänka på. Många pratar om syrafritt, att man ska använda produkter med ett neutralt PH-värde 7,0, och det har blivit liktydigt med ”scrapsäkert” men i själva verket finns det många olika saker att tänka på. Det finns de som är petnoga och nästan sitter med bomullsvantar när de scrappar, samtidigt som det finns de som inte vill låta något vara ivägen för kreativiteten utan använder precis det material de känner för. Hur man gör är förstås upp till var och en men det finns ändå några saker som är bra att känna till.

Bilder

För det första ska bilderna vara av hög kvalité när du sätter in dem för annars spelar det ingen roll hur noga du är med andra saker, de kommer ändå att blekna/missfärgas. Det kan vara värt att framkalla hos de större företagen istället för "billighetsfirmor”. Ta reda på vad de använder för papper och utrustning. Ofta har företagen dessutom "standardbilder" och "dyrare bilder". De dyrare bilderna har längre livslängd på grund av ett extra plastskikt som skyddar. Har du gamla bilder (från -80 och tidigare) liggandes i lådorna? Välj ut de viktigaste och gör nya kopior innan negativen bleks sönder. De tidigare färgnegativen är nämligen inte alls lika bra som dagens, utan börjar nu blekna. Eftersom själva korten från den tiden också är dåliga och håller på att gulna bort är det hög tid att göra något om man vill ha kvar bilderna i framtiden.

Scrappa på och LYCKA TILL!

 © RosenBoden Hantverk & Presenter 2004-2018

 

 

!