TIPS & IDEÉR

Här hittar du lite pysseltips som jag har samlat på denna sida!

Information om hur man gör egna bilder för att sy på eget projekt, decoupagematerial och scrapbooking mm...

 

 

Information om hur man går till väga för att föra över egna bilder till ett sömnadsprojekt:

Material hittar du på sidan Hobbymaterial, Blandat.

För att föra över egna bilder till tyg och sedan kunna sy på eget projekt, kudde, örngott eller vad du vill behöver du:

* Fryspappersark

* Tättvävt bomullstyg av bra kvalitét, typ Bomullsbatist.
OBS! Endast naturmaterial duger!

Gör så här:

* Skär till tyget i bitar som motsvarar fryspapperarken, + en cm runt om.

* Gör inte för många ark åt gången, det är bäst att göra dem i anslutning till att man  tänkt använda dem.

 * Pressa sedan fast det på fryspappersarkets blanka sida.

* Skär rent runt om med kniv så att det inte trasar sig i skrivaren.

 

Amerikansk storlek på papper är 8,5 x 11 tum. Svensk är 21,5 x 28 cm.
Nästan A4.

Ställ in storlek på utskrift i din skrivare innan du skriver ut. Prova gärna på ett vanligt papper först.

Använd Word eller ett bildbehandlingsprogram. Allt detta förutsätter att du har dator, skrivare och kan använda programmen. Jag går inte ytterligare in på denna tekniken. Välj bästa möjliga fotoutskrift. Låt utskriften torka.

 

Undvik att sätt det färdiga arbetet i direkt solljus. Fotoutskrifter åldras, precis som alla fotografier och denna process påskyndas i starkt ljus.

 

Tänk också på att färger bleks när man tvättar. Handtvätt. Inget starkt tvättmedel.

 

 

Decoupage:

Lim Lack som vi säljer, flaska 750 ml. (Stor flaska). Passar till allt decoupage.

Krekelee-Medium 250 ml.

(Vi kan också ordna Lim Lack för textil, men kommer inte att ha detta i ord. sortiment). Maila förfrågan!

Lim/Lack: annat material.

Royal Coat Finish: För decoupage med lite tjockare papper såsom presentpapper eller egna foton från skrivare, frimärken, tidningsurklipp och tex vykort. Kan också användas på servetter. Används tex på trä, papermaché, terrakotta, gips, metall och plast. Det blir en sidanblank yta!

Decoupage Lim/Lack (matt/blank, guld/silver glitter: För decoupage med servetter och silkepapper. Används på ytor som trä, terrakotta, papermaché och metall. Det blir en matt eller blank yta beroende på vilket du väljer. Smälter in i underlaget likt ett tryck.

Decoupage Lim/Lack för textil: För decoupage med servetter på ytor såsom textil, virkat, stickat och bast. Det blir en matt yta som smälter in i underlaget som ett tryck.

Vitrea 160 Glas Medium Matt/blank

Porcelain 150 Perslinsmedium: För decoupage med servetter på ytor som Gals (Vitrea 160) och porslin (Porcelain 150). Det blir en matt eller blank yta, beroende på vilket medium du väljer.

Frostad Glaslack för glas och porslin: För decoupage med servetter på ytor som gals och poslin. Resultatet blir en frostad yta.

Samtliga decoupage lim/lack medium är vattenburna.

Till servettdecoupage kan du behöva (beroende på vilken teknik du använder): 1. Servetter, 2. Limlack till att fästa motiven med, 3. Färger till grundmålning, 4. Hobbylackpenslar med nylonhår (inte för styva penslar), 5. Liten skumgummiroller, 6. Liten spetsig sax, 7. Strykjärn och bakplåtspapper, 8. Hårtork att mellantorka med mellan de olika momenten.

Grundregler för decoupage:

Avlägsna alla de vita lagren på servetten. Det är bara lagret med det tryckta mönstret som skall användas. Servettmotiven kan klippas, skäras med hjälp av skalpell eller rivas ut. Stryk ett tunt lager lim/lack med pensel eller roller på ytan innan servettmotivet appliceras. Släta försiktigt ut med fingret, en gummiskrapa, en roller eller pensel. Börja i mitten av motivet och fortsätt ut mot kanterna. På så sätt är det minst risk för skrynklor. För bästa hållbarhet applicera alltid minst två lager lim/lack ovanpå det dekorerade föremålet. Penslar och roller rengörs med tvål och vatten.

Tänk på att motivet kan vara svårt att se på en mörk bakgrund. Måla ett ljust parti där motivet skall sitta för att motverka detta!

 Scrapbooking - Du kan läsa mer om Scrap på sidan Information!

Är du nybörjare när det gäller scrapbooking? Svårt att veta vad du ska börja med att köpa bland den uppsjö av olika scrapbookingsaker som finns. Lugn, jag har några förslag på vad du kan börja med för inköp.

  1. Album. Välj storlek, färg och eventuellt färg eller ett mönster på ditt album som passar för ditt tema om du har ett.
  2. Saxar. Hur många du saxar du väljer att ha beror på till vad och hur du har tänkt att använda dem. Ett tips är att ha saxar som är du enbart använder för scrapbooking. På så sätt har du dem alltid när du behöver dem och de håller sig vassa. Ett tips är att ha en sax med en fin spets för precisionsklippningar, den kommer du alltid ha användning för. En mönstersax kan också ge stor effekt i början av ditt scrappande.
  3. Det finns en uppsjö av olika typer av lim och klister. Oavsett vilket du väljer, se till att den sort eller märke du köper är syrafri och fungerar till både kartong och foton. 
  4. Pennor. Se till att köpa syrafria, permanenta pennor med lämplig spets för handskrift i dina album. Om du vill skriva titlarna till dina sidor för hand kan det vara lämpligt att köpa en penna med dubbla spetsar, fin spets i den ena änden och en bredare i den andra.

Brads kallas även i vissa fall för “änglaben”. Mindra vanligt förekommande namn är jungfruben och påsnitar.

Brads har ett huvud och två ben som viks ut på baksidan. De finns i alla tänkbara färger, former och storlekar.

Du kan använda brads för att fästa saker eller enbart som dekoration på dina kort och i album.

För att använda brads måste du göra ett hål där du vill ha bradsen. Hålet gör du enklast med en håltång. Det finns tänger som du kan ställa in storleken på hålen. Men du kan givetvis använda något annat spetsigt föremål, exempelvis en knappnål för att göra hålet.

Där du har gjort hålet sticker du in ”benen” på bradsen och viker ut dem åt var sitt håll på baksidan så sitter den på plats.

Motivstans, figurstans eller kort och gott stans. Kärt barn har många namn och det är speciellt tydligt när det handlar om den här typen av produkt.

Vi kommer att använda benämningen punch när det handlar om produkten. Själva handlingen, det man gör benämner jag däremot som att man stansar. Du använder alltså en punsch för att stansa ut dina motiv. Enkelt, eller hur!

Det finns inga officiella benämningar för de olika typerna av punchar, åtminstone inte vad jag har kunnat leta mig till. Därför tänkte jag försöka reda ut i djungeln av olika modeller av punchar.

Knapp-Punchen: Är den kanske svåraste punchen att stansa ut med. Det krävs oftast stor muskelkraft för att lyckas stansa ut sina motiv.

Tum-punchen: Är en mycket enkel punsch som utan problem klarar av att stansa igenom kraftigare papper. Du får inte ont när du ska stansa ut dina motiv och du behöver inte heller ta i speciellt mycket. Det finns även en mindre modell av tum-punch. Den är precis som mellanstorleken enkelt att stansa ut med eftersom den har en liten hävarm för din tumme som gör det lättare att stansa ut motivet. Punchen lämpar sig dock inte för riktigt kraftigt papper då pappret har en tendens att fastna eller inte stansa igenom helt.

Hand-punchen: Är den kanske enklaste punchen att stansa ut med eftersom du kan använda din handkraft för att stansa ut motivet.

KantStans: En annan typ av punch är kantstansen där Fiskars är en stor tillverkare. Namnet kantstans är ett inarbetat begrepp för denna typ av verktyg.

Kantstansen är precis som namnet avslöjar tänkt att stansa ut kanter med. Motivet blir dock inte mer än ca 5cm så vill man stansa längre kanter än 5cm måste man stansa om. Det finns en mängd olika verktyg och maskiner för att stansa ut bokstäver och symboler.

Det finns embossingpulver till korten som luktar gott också!

© RosenBoden Hantverk & Presenter 2004-2018