Tvålar

Här finner du information om naturliga tvålar!

HANDGJORD TVÅL:

 

Vad innebär "handgjorda tvålar"?

Tvål får man fram genom att blanda vatten, oljor och soda. Processen som omvandlar de olika beståndsdelarna till tvål kallas saponisering, och förutom tvål innehåller slutprodukten även glycerin. Efter saponiseringen finns ingen soda kvar.
Det är omöjligt att tillverka tvål utan att använda soda. Om någon säger att deras tvål är tillverkad utan soda, så försöker dom få dig att köpa ett rengöringsmedel.
Smält & häll tvål (S&H) har genomgått saponeringstadiet hos tillverkaren av tvålmassan, så man slipper arbeta med soda. Den transparenta massan är även utspädd med alkohol, sockerlösning m.m., för att den skall bli genomskinlig.

Hur är "kommersiella" tvålar tillverkade?

Många av dessa är över huvud taget inte ens tvål, de är rengöringsmedel baserade på syntetiska kemikalier. Ofta är det naturligt förekommande glycerinet borttaget (för att användas i dyr kosmetika och livsmedel), vilket resulterar i en tvål som är sträv och uttorkande. Så kallade "glycerin tvålar" innehåller ofta rengöringsmedel och kemikalier. Läs innehållsdeklarationen noga.

 

Tips: Om du inte vill använda tvålar som innehåller animaliska produkter skall du undvika sodium tallowate, som är talg från djur (på ren svenska). Det används för att det är billigt, lätt att få tag på, och ger tvålen hyfsat bra egenskaper.

 

 © RosenBoden Hantverk & Presenter 2004-2018