Färger

Här finner du information om hur olika färger påverkar oss utan att vi tänker på det!

Blått

GER LUGN & RO

Blått är kommunikationens färg. Bra i föreläsningssalar.

Den är pulssänkande, avslappnande och svalkande. Blått inger känslor av stillhet, vila, meditation och sömn. Det är en välgörande färg för nervösa personer, till exempel i sovrummet för den som har svårt att somna. Kombinera med mättade naturfärger som ger lugn.

 

Violett

SKAPAR KLARHET

Violett har en lugnande effekt på stress och oro. Den skapar klarhet i tanken. För mycket violett kan dock skapa överaktivitet.

 

Turkos

GER ENERGI

Turkos upplevs av många, beroende på personens stämningsläge, som en energigivande färg. Men känsliga personer kan uppleva turkos som för stark. Färgen passar i ett rum som behöver svalka, exempelvis badrummet.

 

Rosa

GÖR DIG ROMANTISK

Har lugnade inverkan, skapar kärlek, glädje och entusiasm. Passar bra i sovrummet.

 

Vitt

UPPIGGANDE & EFFEKTFULLT

Vitt är effektfullt som bakgrund till andra färger. En bruten vit färg är ibland ett bra alternativ då den ger rymd åt ett trångt utrymme och är behagligare för ögonen att vistas i. Människor som arbetar i starkt ljus i vita lokaler kan få trötthetssymtom och bli bländade. Kombinera exempelvis vitt med varmt orange, curry och djupt rött i köket.

 

Rött

EN REJÄL ENERGIKICK

En blodfärg som representerar krig, vrede, eld och fara. Och som verkar aktiverande på människor. I för stora doser väcker den aggressivitet och panik och många människor tycker illa om för starka röda färger. Rött är dock en idealisk färg i rum där något skall presteras.


Orange

GER GLÄDJE

Orange associeras med eldens värme, umgänge och god mat. Skrämseleffekten som kan finnas i massiva röda färger försvinner i orange. Detta är en bra färg för kök och matsal.

Gult

GÖR DIG PIGG & ALERT

Gult betraktas som kommunikationsfärg inom psykologin. Den varma gula färgen gynnar dina tankar, stimulerar nerverna, samt skärper minnet. Gult borde vara en självklar färg i exempelvis sammanträdesrum och skolsalar. Dessutom ger ett rum i gult en känsla av värme, även under kalla vintermånader.


Svart

SYNDIGT & ELEGANT

Svart representerar sorgen och ondskan men också det suspekta och det förbjudna. Den kan användas som väggfärg på nattklubbar och i lokaler, men sällan hemma. Men svart är en bakgrundsfärg som lyfter fram kontraster väldigt bra. Svarta sidor i exempelvis ett fotoalbum ger bilderna en helt annan skärpa och klarhet.


Brunt

SKAPAR TRYGGHET

En kamouflagefärg, som förknippas med en varm trygghet och närhet till Moder Jord. Lätta bruna toner som terrakotta skapar en ombonad känsla i hemmets sällskapsutrymmen. Brunt ökar också koncentrationen. Mörkt brunt kan dock upplevas som för tungt om det får för stort utrymme.


Grått

FÖR KREATIVA

Grått kan förknippas med tristess och korrekthet. Kreativa människor sägs trivas i gråa rum, som inte utstrålar just mer än balansen mellan ljus och mörker.


Grönt

SKAPAR BALANS

Psykets färg. Den anses göra individen öppen för drömmar- folk som inte minns sina drömmar brukar därför tycka illa om grönt. Gröna toner stimulerar ömhet och generositet och har också en tröstande verkan. Vidare är grönt vilsamt även för ögonen och uppmuntrar till lek. Bra färg för sällskapsrum och även i barnens rum.

 

 © RosenBoden Hantverk & Presenter 2004-2018