Doftkrus!
Eterisk Olja

Här finner du lite information och Historia om Eteriska Oljor!

Eteriska oljor användes mycket tidigt i religiöst och andligt syfte. Fram till slutet av 1800-talet var eteriska oljor och rökelser det naturen kunde erbjuda för att lukta gott. Under 1900-talet har man istället tillverkat billiga och stinkande parfymer på syntetisk och kemisk väg.

Ordet Aromaterapi myntades först på 1920-talet av en fransk kemist vid namn René Gattefossé. Han stoppade av en händelse ner sin brännskadade hand i en skål som visade sig innehålla Lavendelolja. Handen läkte mycket bra. Därigenom återuppväckte han den gamla läran om eteriska oljor. Gattefossé gav 1937 ut boken "Aromatherapie" där han beskrev sina upptäckter.

Den aromaterapi vi använder i Sverige idag kommer dock från England , där massage med eteriska oljor är huvudtemat.

Idag används över 70% av produktionen av eteriska oljor till livsmedel och kosmetika, men då är dom givetvis kraftigt utspädda!


 


*Första användningen av aromatiska växter var som rökelser.
* Från Latinet har vi ordet "parfym" - perfumen, vilket betyder "genom rök".
* Kyphi, den första(?) allmänna parfymen bestod av 16 ingredienser varav 12 är identifierade: Kalmus, cassia, kanel, cyperus , olibanum, hina, enbär, mastic, myrra, saffra, spikenard och terpentin.
* Recept har hittats på papyrusrullar från ca 1500 f.kr.
* Egyptiens gamla gudar och gudinnor hade nästan alla varsin doft av rökelser.
* Under pesten på 1500-talet strödde man Lavendel i rättssalar och barnen gick med Lavendelpåsar runt halsen.

 

Eteriska Oljor

 

De eteriska oljorna bildas i särskilda körtelceller i växternas blad, blommor, frukter etc. Även barken och veden kan innehålla flyktiga oljor. Olika delar av en och samma växt ger olika slags eteriska oljor. Det är viktigt att man använder "rätt" del för att uppnå en viss effekt.

Av alla kända blomväxter är det endast ca 2000 st som innehåller flyktig olja. Flyktiga oljor är till sin natur bakteriedödande, inflammationshämmande, lugnande mm. På huden är de eteriska oljorna både lugnande, renande och läkande (ex Lavendel och Kamomill).

De eteriska oljorna sprider en god doft och ersätter på så vis också den parfym som finns i många syntetiska cremer.

Vid hudvård ska eteriska oljor ej användas direkt på huden utan enbart som utspädda och som ingrediens i exempelvis salvor och cremer.

 

 

 

Döda Havet

 

Döda Havet ligger i ett ökenområde på gränsen mellan Israel och Jordanien, det är 320 soldagar per år och medeltemperaturen ligger sällan under 20 grader.

Det är Döda Havets höga salt och mineralhalt som tillsammans med närliggande sulfa och sötvattenskällor, som gör att detta är platsen där alla världens naturtillgångar flödar samman.

Det är vetenskapligt bevisat att det är mineraler, salter och vulkanisk aska som tillsammans har läkande effekter och binder fuktigheter till huden.

 

 

 

Aloe Vera

 

Aloe Vera är en liljeväxt som till utseendet påminner om en kaktus. Ur de taggiga och gummiliknande bladen utvinns en gelé som redan 3500 fKr omnämndes för sin läkande förmåga.

 

 

 

 

White Tea

 

White Tea/Grönt te

Ursprung: Indien och Kina. Grönt te är rikt på antioxidanter som både skyddar och bygger upp huden. Lindrar känslig och irriterad hy. Skyddar mot fria radikaler. Bygger upp skadad hy och motverkar åldrande.

 

 

 

Kakaosmör

 

Förutom att vi associerar till choklad - så har kakao använts i århundraden i Centralamerika som ett naturmedel, medan kakaosmöret rekommenderas som salva för narig hud.

Kakaosmör utvinns från kakaobönan och är ett naturligt mjukgörande medel som smälter vid kroppstemperatur och hjälper till att hålla huden mjuk och smidig.

 

 

 

Sheasmör

 

Sheasmör är en naturlig fettsyra som kommer från Sheanötsträdet. Den har exceptionella lipidkompletterande egenskaper, och dessutom en vårdande (mjukgörande) effekt.

 

© RosenBoden Hantverk & Presenter 2004-2018